31 maj- bildblogg!


ridbanan


stallet


helt ok utsikt över en liten del av revinge

     



     




haha vaddå luftigt i bak?


lilla gullan!

ja idag då? kom till stallet o alla hästar (utom våra som mamma släppte ut när hon mockade imorse) var kvar inne, så då fick jag börja med att släppa ut allihop, vilda som dom var efter en hel dag inne i stallet. det är nackdelen med att stå i kollektivstall, oftast sköter alla sina uppgifter, men just sånt här?

red ut på cumulus o klättrade lite på borelundsåsen, hade både graman o sporrar på för säkerhets skull, min axel klarar inte av så mkt bråk, o såklart skulle han bråka! brukar aldrig göra det annars med mig, men alltid med mamma, tvärvänder o står på bakbenen o håller på. han vände två gånger sen slutade han, hittade iaf lite bra backar så han blev lite trött, travade hem och höll på o bli ihjälskrämd av en tax :S

longerade gullan, gick alldeles utmärkt, tänkte ta ner lite bommar men kan inte lyfta armen så högt än så såna övningar får vänta.

bettbyte

ja inte på gullan, hon får ju bara ha en- eller tvådelat bett iår. men cumulus, flippanbettet funkar inte riktigt som jag vill, vet inte om han har blivit för vältrimmad eller vad det är, men på onsdag provar jag ett rakt babypelham med två tyglar istället, lättare att finjustera med två tyglar. på flippanbettet finns det tre lägen och då får man både hävstångs- och kindkedjeeffekten lika mycket alltid, med två tyglar kan man variera.


nåja, nu ska jag iväg till stallet och rida båda två, nej gullan ska jag nog tömköra och cumulus ska nog få komma ut o klättra lite!

shopping!

köpte ett par nya ridskor idag, eftersom mina glengordon-budget-skor tappade färgen redan 2a veckan och nu har spruckit och släppt i sömmarna i tåhättan. det blev ett par bruna ariat heritage II zip brown, riktigt sköna!





hittade en toksnygg jacka också, en blå pikeur cantara, men det får vi ta en annan dag :)



30 maj

blev bara motionsridning idag, tränade lite på bytena, dom sitter nästan som dom ska nu! hon blir fort trött, så det blir inte så många, men hellre färre bra än många halvdåliga. man får ha lite framåtanda i galpooen så behöver man inte ge nån stor hjälp, då blir hon inte sur för skänkeln heller.

här är filmen från i onsdags, kan inte hjälpa det men jag tycker hennes galopp är så häftig!



29 maj

trim på banan idag, försökte få henne rak på långsidorna och inte sätta in innerbak, började också lite med att träna på vad sidförande skänkel är för nåt. skritt in i ett hörn, flytta bakdelen typ som i en framdelsvändning genom hörnet och sen fram, tar bara en 3-4 steg tills hon förstår precis. guppade runt lite tyngre i sadeln ett tag också, nu får hon börja sätta sig lite mer bak i galoppen så hon blir mer reglerbar.
hon blir lätt lite tjurig o stoig mot skänkeln, då får man lägga fram skänkeln lite mer mot armbågarna och bara rida på som om ingenting så glömmer hon bort det.

det är nog lite syskonsyndrom det där, samma som med koncentrationen, en till sån där "tonårsgrej" som är så himla irriterande men som går över med lite tålamod. hoppas bara att det inte blir lika mycket som det blev med hennes syster, hon var verkligen överallt där hon inte skulle vara, plus att hon alltid hade så bråttom, kom det ett hinder ivägen då tog det bara stopp för hon hade ju inte fattat nånting. suck  

28 maj

finfint väder och inga militärer i buskarna= långtur på revinge. helt sjukt eg vad bra vi har det, ska försöka ta lite bilder så ni förstår hur mkt hed vi har att rida på. hursomhelst, mamma var med på cumulus och gullan var inte klok, pep och busade konstant, tom i skritt! tur att hon har så mkt man att hålla sig i :P travade rätt länge så dom skulle lugna ner sig (cumulus är inte heller nån ängel när det gäller öppna ytor) tills vi kom till en stor stor kulle, galopperade upp i samlad galopp och skrittade ner, gjorde om det en två- tre gånger, sen var dom ganska lugna, sen kunde vi faktiskt galoppera lite på platten också, utan risk för livet.

hon blev inte så trött som förut, så konditionen bättrar på sig! det är viktigt att man får till grundkonditionen tidigt, det är mycket svårare att hålla dom i kondition under lågsäsong o få igång dom sen om man inte har lagt upp en grund från tidigt. plockade tillochmed fram fälttävlansklockan, ska bara hitta ett nytt batteri åt den, sen blir det intervallträning på riktigt, kommer inte ihåg vad man ska börja på, är det 2 min galopp o 2 skritt? jaja det visar sig, jag får väl se vad hon orkar.



 

det hade ju varit trevligt med en häst som orkar hålla galoppen så här luftig i mer än ett bocksprång :P

kameraman sökes!

haha jag älskar youtube!

anyways, nån som har nåt tips på ett bra och billigt stativ till videokameran? brukar ju vara el madre som filmar och jag kan verkligen få psykbryt på henne, det finns inte en filmad runda som hon inte har missat ett hinder på, sprungit med kameran i handen! vanliga kort ska vi inte prata om. även om jag ber henne ta många kort, även på marken och många på hinder så hon kanske lyckas tajma ett eller två rätt, men nejnej, det slutar alltid med typ fyra suddiga hinder när hästen landar eller senare. vad ska man göra? skicka mamms på fotokurs?

"och det kommer sluta med en ninjaattack!!"

skulle flytta över alla min abilder från den gamla datorn till den nya i vintras, den externa hårddisken kraschade, itmannen fixade o la upp alla bilder på en server, och nu har jag fått tillbaka hälften av alla bilder. men inga hästbilder!! vad fan!




plus att jag sitter och väntar på youtube för att ladda upp filmen från träningen. 195 minuter senare är det 298 476 kvar.

hästarna 2010

cumulus

f 2003 e Dirco u Cirona-Ciceron-Vagabond


mammas häst som jag får äran att hoppa och tävla. egen uppfödning med en mamma som hade vinster i 140. gjorde illa sig i hagen som 2åring och slet av halva djupa böjsenan, opererades, syddes och fick 50/50 chans att bli bra igen, men det blev han ju, efter ett års igångsättning. flyttade ner till mig i skåne från stockholm när han var fem och sen har jag tävlat upp till 115 med. han är väldigt försiktig och det har försvårat lite för honom, ett tag hoppade han alldeles för stort så på allt över 1 m var han över stöden och flög. han var jättefin i höstas, nollade 120 på pay and jumps osv, sen åkte jag till norge och hoppningen stog still ett tag, då klev han tillbaka några steg i utveckligen. när jag väl kom hem och fick igång honom så åkte jag av och slog axeln ur led, så då tog det stopp igen, men nu är det full fart som gäller!


     



hully gully I

f 2006 e Hip Hop u Maika I- Mowgli-Lagano


min baby! uppfödd på stuteri nr 1 där jag jobbade i fem år, red in fem av hennes syskon, och köpte henne av sussi när hon var 2. mamman har placeringar till 140 och avkommor som gått bla YREM, en massa breeders och championat, en är just nu japans bästa hopphäst (?) osv osv. visade henne på 3års med helt ok resultat, mamma red henne ngr gånger i veckan i vintras och när jag kom hem började jag hoppa henne, hon blev ju också drabbad av axelskadan, men nu ska hon ut o få lite världsvana, förhoppnings tävla lite i juni, vila i juli o sen kvalas klart till semifinalen. förhoppningsvis iallafall.

     

27 maj

vila idag igen, det blev så mkt galopperande igår och hon är ju faktiskt bara 4!

hopponsdag!

ja det gick väl lite siochså. var på utebanan (lunds civila) och ponnysarna sprang runt o busade och det blåste och allt möjligt. supervimsig var hon, efter ett tag blev det lite bättre, sen började vi hoppa. jag har nog blivit lite bortskämd med att hon har bjudit på själv och hoppat så runda fina språng hela tiden, nu när det börjar bli lite mer "avancerat" så behövs det lite mera tryck och support från mig. så från ingen inramning till ganska mycket blir det ett jättehopp,så det kändes väldigt hackigt, slafsigt och ojämnt, men när jag tittade på videon ser hon ganska fin ut. vi började med att hoppa alla hinder en gång och sen blev det en lång lång bana. hon har ganska lätt att bli för låg, men om man lyfter upp henne lite i svängarna så hon ser hindret i tid ger man henne lite bättre förutsättningar. så med lite ben och lite rama in blev det riktigt bra tillslut, men konditionen är verkligen inte på topp, nu har militärerna äntligen slutat med sina lekar på revinge, så nu ska det ut o galopperas!

hoppade cumulus också för axeln kändes ganska bra. han är lite knepig i munnen den där hästen, dels så är han ganska känslig på träning när det är lite mer finlir, samtidigt kan han bli dragig som tusan när det är banhoppning utomhus. satte tyglarna på mellandelen på flippanbettet, för jag lättar hellre lite mer i handen än drar lite mer. men det märktes att mamma har suttit o duttat på honom mycket nu, jag vill ändå ha lite sug i handen och en jämn framåtbjudning, nu var han lite ihopkrullad i början och det var svårt att hitta lägena. när det blir lite "större" (för honom som lätt hoppar för högt o för kort om det blir över 110) måste man rida på ännu mer och då seglar han lätt iväg sin egen väg. men jag tyckte att det blev rätt bra sista rundan iaf.
ska lägga upp videon så fort jag hittar kameran igen :S




25 maj

longerade henne i ridhuset pga storm o tidsbrist, riktigt fin! hon har blivit så himla mkt starkare i galoppen nu på sistone, kan behålla luftigheten i bakbenen trots att tempot är lite lägre. dutti liten!

vilodag

mamms red ut på cumulus och gullan fick vila, hovslagaren kom och slog på henne skor bak, lika bra o göra det, även om det ligger helt fel nu med alla andra skor. vill inte att skoningens vara eller icke vara ska vara avgörande om det skulle komma upp en tävling eller pay and jump på gräs, o hoppa utan brodd bak gör jag inte igen. sjukt onödigt o komma ut med en glad o positiv unghäst som halkar, kraschar i ett hinder o sen är det inte lika roligt längre. onödigt chansande. imorn blir det trim!

tävling!

ja sista tävlingen var ju i augusti förra året, lite ringrostigt var det nog. gullan var fin på framridningen, lite spänd på framhoppningen och hoppade som satan! hade sporrar på mig för första gången, och jag skojar inte om mina fötter var i överkant på stöden! men sen kom vi ut på banan (90 cm avd B). för det första så var det ingen ordning, de hade ingen som skickade in folk på framh., så jag hade väl en tre-fyra ryttare på mig att hoppa klart, sen skickade dom ut mig precis innan det var jag, så jag hann inte rida runt på banan öht, sen var domartornet ett stort tält av en pressenning. awesome förutsättningar för en lung och harmonisk första runda? kanske inte. hoppade ettan och sen var tvåan rakt mot det stora fladdrande domartornet, så det tog stopp typ 10 meter från själva hindret, totalt omöjligt att komma närmare så jag hoppade bara ettan och gick ut. helt okontaktbar var hon, men det var ju ingen lätt start, och både framridn. och framh. var i ridhus, en till chock på det hela. men nu har hon gjort det iaf, så nu blir det pay 'n jump för hela slanten så hon vänjer sig vid själva konceptet.

cumulus då? (1 m avd B) jo han var fin, seglade iväg förbi en oxer i vänstersväng, det stod en häst där o sen kan jag ju inte hålla in vänstersidan som jag vill tack vare min fortfarande halvkassa axel, annars var han jättefin. kamerakvinnan missade hinder ett o två, så filmen börjar på trean där stoppet kom. hade gärna hoppat nästa klass också, men ville inte låta gullan stå i transporten hela dagen, tokvarmt var det! 

helnöjd är jag väl inte, men perfektionist som jag är hade jag bara varit nöjd om jag kom hem med två rosetter och två perfekta rundor.


tålamod

red lite oavancerat på banan, ska ju iväg på tävling imorn =) fruktansvärt tålamodsprövande i början, gullan var på nån helt annan planet. bjöd åt fel håll, totalignorerade mig osv osv. lät henne trava och galoppera igång lite först och sen blev det en massa avsaktningar och igångsättningar, då var hon med igen! gjorde ett byte åt varje håll, nu sitter dom snart, bara man hinner planera o få tag i nya insidan i tid.

slutade med att sitta ner i galoppen två varv på volten åt varje håll, brukar aldrig göra det på unghästarna innan de orkar hålla ihop sig själva i galoppen utan att jag sitter och kräver att dom ska orka samla sig med min vikt också. innan dess är det trepunktssits som gäller, mer eller mindre upprätt. hon har så ball galopp den där lilla hästen! otroligt välbalanserad och ett sjukt tryck i bakbenen. dock inte lika mycket som lillfia (halvsystern e cortus) men det är jag rätt tacksam för, med henne var det alltid full fart som gällde, och sitta ner var det inte tal om, det var fysiskt omöjligt!

hursom så var hon riktigt  fin på slutet, spolade av o släppte ut henne, självklart sprang hon iväg o rullade sig på en gång! en smutsig häst är en glad häst =)

21 maj

red ut på långtur o galopperade en hel del, men inget fläng, försöker gärna samla ihop henne så mkt det går i intervaller när hon bjuder såpass bra av sig själv och det är platt mark, lutar det lite brukar jag låta henne gå i lite mer "fri" form eftersom det ju automatiskt blir lite jobbigare ändå :)

så det blev en hästblogg trots allt

hejhej, här kommer det bli en liten background check, lite hästinfo, lite åsikter och lite dagbokande så jag kommer ihåg vad jag gör om dagarna ;) sen rullar vi på, mot championaten i höst =)



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0