vad är det jag vill egentligen?

ja vet inte riktigt vad jag har för mål längre med ridandet, att få gullan till åtminstone en semifinal var ju målet från början, men det har ju kört ihop sig duktigt.

cumulus ja han måste ju gå lite lokala tävlingar för att få lite rutin igen men det känns så tvetydigt att åka runt på dom här lokala häng-och-fläng-tillställningarna med lortiga lotta och tjocka berit som klunsar runt i sadeln, det är fan tragiskt att se, (det är som att titta på idol- uttagningarna, är det ingen som har sagt till dom att dom inte kan sjunga?) nej jag anser mig inte finare eller bättre än nån annan, men det känns som att jag borde ha gjort mitt på såna tävlingar.

hur ska man kunna känna sig nöjd med att vinna en klass när motståndarna har kommit fel på varenda hinder och ryckt hästarna i munnen och hängt på sniskan hela banan runt? visst att alla ska få tävla men på vems bekostnad? inte hästarnas iallafall.

utomlands har man stilbedömining i alla lägre klasser för både unghästar och övriga brevid de vanliga bedömningarna.
vore det så fel att prova här med?

tävling!

å vad kul det var att komma iväg och göra nåt annat än att sitta hemma och bråka med gullan! vimsan fick stanna hemma och cumulus fick åka med till ystad. en bra tävling i stort sett men underlaget var helt galet hårt! 70% av alla hästar galopperade som travare och det var jättemycket rivningar och krascher under dan. tror att många hade broddat för stort, jag hade de minsta gräsbroddarna jag har och tyckte ändå att det blev stumt i landningarna. speciellt som han är lite känslig för sånt iom senskadan, så jag hoppade fram rätt lite.

1,05
han var jättefin, lite tittig på några hinder så jag fick trycka iväg honom lite, annars gick det jättebra och han var faktiskt nolla! gick också sitt livs första omhoppning och kom 7a =) ingen optimal omhoppning för honom som inte har större galopp än en gris (en massa galoppsträckor) och har fått så lite kraftfoder nu, men jag är nöjd ändå.





1,10
det blev riktigt varmt på em och det märktes lite på honom att det hade varit en jättelång dag (2 min/unghästekipage är ju inte klokt?!) men han skötte sig, rev en oxer i framkant, det får jag nog skylla på honom, han var lite långsam i framfötterna. det hade ju varit kul med en till placering men det var ju första tävlingen på länge.



filmerna kommer snart hoppas jag =)
 

18 juli

cumulus
red ut på en lite lugnare tur idag, vanligt bett men med sporrar på. skrittade på långa tyglar förbi allt som han brukar vara rädd för, svängde självmant ner i bäcken och var jättesnäll =)


gullan
red ut samma runda som cumulus igår fast lite kortare, hade ett par sporrar på mig för jag vet att hon stannar o vägrar gå vid en gård som man måste gå igenom. med lite övertygelse från mig och pip och kärringsparkar från gullan så kom vi förbi. gick ner i bäcken utan problem och bjöd bra framåt idag, försöker låta bli att använda skänklarna så mkt jag kan. galopperade och red lite busökningar, hon sprätte på så mkt hon kunde och tyckte det var kul


17 juli

cumulus
red ut på långtur på revinge med pelham och sporrar för att råda bot med hans vända-stå på bakbenen-springa hem-dumheter. han vände en gång innan jag ens kom ut på heden så då tryckte jag till honom en gång sen gick han. han gick tom genom bäcken utan en vändning! galopperade rätt mycket med en massa tempoväxlingar, höll på att trilla av när det helt plötsligt dök upp en mindre insjö i en svacka :P på vägen hem så öste jag på lite "ponnyaktigt" och han hade jättekul, inga monsterbockar eller nånting! varför ska dom alltid vara så vilda tillsammans?

gullan
longerade henne väldigt enkelt och kort. satte på gramanen mellan frambenen-bettet- lägsta ringarna på sidorna på tömkörningsgjorden. funkade faktiskt riktigt bra, hon gick rätt fritt i en lång och låg form och riktigt avslappnat =)

motivationen tryter..

sorry att det är glest mellan uppdateringarna, men får bara baklsag efter bakslag efter vilan så jag pallar bara inte.

hon är iallafall fullt igång nu och bara bråkar. tittig och spänd, omotiverad och stoig, sätter sig emot allt, slår mot skänkeln osv osv. rider man på banan är hon bara rädd för allt, rider man inne är hon bara sur och vill inte göra nånting, rider man ut kan hon tycka att det är lite kul på vägen hemåt iaf.

antingen så har hon ont nånstans, eller så växer hon, eller så är hon bara i en sån jävulsk trotsperiod. jag tror på det andra och tredje. hennes syster var likadan, det gick över efter ett halvår så nåt championat kan jag ju glömma.

from nu ska jag bara trimma en dag i veckan, hoppa lite lätt och roligt en dag, och sen bara rida ut och göra nåt kul 3 dar, typ ut o ösa på heden, backträning eller nåt sånt. sen får hon 2 vilodar i veckan. provar att hoppa en klass på lundahoppet den 30 juli och ser hur det går, går det inte blir det 70 centimeters pay and jump hela hösten, visar henne på kvalitén och sen får hon en längre vila lite tidigare. sen får det bli grundträning hela vintern så kanske hon är ikapp till 5års säsongen iaf.

skulle dom här dumheterna släppa när hon får tävla på hemmaplan så blir det ändå bara några tävlingar till, hon kommer inte bli stabil nog till att bedömas på bana på en månad iallafall.

skittråkigt
 det bra mitt i sörjandet är att nu kan ju cumulus prioriters lite mer med tävlandet, vi börjar lite lätt i ystad på fredag med en 1,05 o 110, var sjukt sugen på att rida pay and driven (fyrhjuling) med pojkvännen på söndagen, men det är nog lite väl att gå in i en 115 med honom som knappt har hoppat några 110 iår.


rörelseminne?

hörde nåt om att de senaste rönen var att hästarna har ett sk rörelseminne, att musklerna ska ha nån sorts lagring av rörelser som gör att de automatiskt kommer ihåg att lyfta på fötterna om de går oftare på ojämnt underlag. det här minnet ska hålla i runt en månad utan "påminnelse", låter jätteluddigt jag vet, men ändå ganska logiskt. har alltid ridit mkt i skogen men när jag flyttade hästarna till nr 1 hade vi bara grusvägar och fält att rida på, hästarna blev helt hopplösa och snubblade på minsta tuva och till och med på bommar på marken.

när vi sen flyttade till fridhill och började rida på revinge med lite upp och ner mark, blandad skog och ofarliga ojämnheter blev dom faktiskt mycket bättre, snubblar nästan ingenting längre. dessutom tror jag att det är bra att djuren får se sig för själva, för hoppningens skull också, vi kan ju faktiskt inte lyfta på fötterna åt dom. sen använder de ju fler muskler, delt för att de lyfter mer på benen, dels för att senor och ligament får arbeta lite på ojämn mark, det tror jag gör mycket för hållbarheten, de blir inte lika känsliga för OM det nu skulle vara en liten grop i landningen bakom hindret.

som sagt, det är ju faktiskt hästar och dom har klarat sig i flera hundra år utan att ha en privat butler som går och sopar marken för dom bara för att nån har fått för sig att dom vrickar sig lätt. vad hände med låt hästen vara häst?


samma med flugtäcken, det har blivit en mindre hysteri efter flugtäcken nu i sommar, har hört flera påstå att deras hästar är helt hysteriska bla bla bla och måste ha ett heltäckande täcke annars kan dom inte gå ut, samma hästar som jag själv har sett stå lugnt i hagen när det har varit som mest insekter ute. hörde om en tant som skulle ha ett flugtäcke till sin 2 åriga shettis? nån som har sett en flugkänslig shettis nångång?

visst kan jag förstå användandet längre upp i landet där det blåser mindre i kuperade hagar osv eller med hästar som faktiskt springer sig svettiga för att komma undan flugorna, men i skåne? hallå?

jag kan fortsätta i all evighet om skydd i hagen, lindor osv, det är klart att om det finns en vettig förklaring om hästen brukar göra illa sig är det ju inget att diskutera om, men hästen som har fått ett litet sår en gång i hagen? jag har fått för mig att det är samma med barn (inte för att jag är den där pedagogiska människan), låt dom slå sig en gång så gör dom inte om det, självklart ska man förebygga skador, men det får väl finnas en gräns? bäddar man in hästarna och fjantar runt så får man en klumpig och nonchalant häst. det vill inte jag ha iallafall.

falsterbo dag 2 &3

fy fan vad varmt det har varit! och det var ju inte direkt några fläktande vindar inne i vip tälten. svett svett och alla såg ut som dom kom direkt från badet. såg bla annat nationshoppningen, riktigt häftigt att dom vann på hemmaplan,, o kallt ridet av rolf göran ,synd bara att erika inte kunde rida. klubban gick finalen igår och kom till omhoppningen men sen hade han tre ner, såg lite matt ut, erika kom däremot trea med liberty man! laroni som vann 5års finalen var riktigt ball, ett grattis till erik jerneld också som kom trea, kul att han börjar "komma tillbaka".
såg också en spännande derby-omhoppning, naeve´s häst var riktigt fin men hoppade lite för luftigt för att vara snabbast. 
sixbar klassen (fourbar för ponnyerna) var kul att se, lite tråkigt att dom inte provade på 2 m eller iaf 1.95, men det är väl förståeligt att dom vill spara på sina hästar, det känns ju inte riktigt lika spektakulärt längre när man har varit uppe på dom höjderna själv, ponnyerna slutade på 1.40. 

kul också för sandra carlsson att det har gått så bra, både i derby o gp kvalen o nu kom hon precis utanför plac i 7årsfinalen, hoppas det går bra för henne i gpn också =)

 




































falsterbo dag 1

stod i ryttar loungen hela dan idag och plockade skräp och såg trevlig ut, avancerat jobb, men jag hade front row plats till alla klasser iaf. sjukt ont i fötterna och galet kvavt, men det är sånt man får ta.

såg kvalet till derbyt, där var det ingen som utmärkte sig spec. kul att se kürten o co rida trimrundor och inte bara rida för förstaplatsen. sen var det en ponnyfinal- gud var ponnysarna ser hästaktiga ut nu för tiden! inga trinda gummibollar här inte, men hon som vann red riktigt fint.
sen var det final i jump clubs yr-cup, inget spec där heller.
kvalet till gp:n var däremot kul, richard fellers häst flexible e cruising är riktigt ball, richard ligger typ på halsen o bara öser och den lilla lilla hästen kan hoppa i precis vilket läge som helst. glory days med daniel z var riktigt fin idag, den var minst 2 dec över varje hinder och hoppade igenom alla språng som ett skolexempel.

imorn är det final för 5åringarna och nations cup, see yall!

gullan är för tillfället ett litet as till sto som är rädd för allt hela tiden, och jag ångrar bittert att jag köpte ett sto igen när jag vet att jag inte har tålamod nog till det. så därför pratar vi inte om henne.

sommar!

ja sjukt varmt är det nu och det är tidiga mornar som gäller för att man inte ska smälta bort i värmen. har börjat rida lite smått, typ varannan dag (dom går fortfarande ute) och det blir väl samma den här veckan. ska jobba i vip:en i falsterbo tors-lör så då blir det ingen ridning alls, håller alla tummar för att finaste finaste klubban kommer till final i år, han var en nerrullad bom ifrån 5års finalen förra året. tråkigt värre att falstebo inte kan sända webb-tv från alla klasser bara.


första tävlingen som 4åring

RSS 2.0