titta vad jag hittade!



det är lillfia, gullans syster e cortus som jag red in o tävlade tills hon var 5, skickades till erika lickhammer för att säljas men blev kvar där =) sån sjukt ball galopp hon hade, gullans är nästan likadan, men hon hade lite mer bråttom när hon var yngre kan man ju säga ;)

21 juni

sommarlov! åkte till stallet o putsade av allt o hängde undan lite skräp som hängde ivägen. bloggen får ledigt till det händer nåt igen, om två-tre veckor =) hej hej!

tävling skabersjö

gullan 1m
hon var mycket lugnare när vi tog ut henne än sist, nästan inge spänd alls och inget hoppande o farande. framridningen o -hoppningen gick bra sen blev hon bara tjurig. brunsig o allt så sprang hon bara mot utgången, tittade på allt annat än det hon skulle, och stannade ut sig på 5e hindret. dumhäst. helt omöjlig att få kontakt med. så jag bytte ut henne mot cumulus till nästa 1m, och han var jättefin! rev 1an, ett litet litet räcke för att han slarvade o tittade på en häst som gick bakom banan, sen gick resten av rundan bra. bettet funkade super!



cumulus 1,05
tja, inget att säga, han var fin, inga konstiga avstånd, allt bara flöt på, han slarvade på ett räcke och rullade ner översta bommen, klant. lite tråkigt att ge honom vila nu när han går så bra, vill ju tävla lite när det går på lite rull igen. jaja hursom.


19 juni

trimmade på banan, rätt så koncentrerad men lite bekväm av sig, gjorde bara lite "kontaktcheckup" till imorgon med tempoväxlingar och igångsättningar. önska mig lycka till tills imorn!

hej jag har ingenting att göra

Vad har du för färg på dina ridbyxor? "gula", ljusgråa, brungråa, blåa och blåa
Har du ridstövlar eller ridskor? både och, skor när jag rider hemma 
Vad är din favorithäst för ras? sv halvblod och hannoveranare med en liten touch fullblod i
Anväder du chaps? japp, bruna dyón
Vad har du för storklek på din hjälmen? 58
Hur högt har du hoppat? 185
Hur bra tycker du ditt stall är från1-10? en 8 kanske? minusen är ingen riktig spolspilta, inget varmvatten o inga speglar i ridhuset
Är hästar ditt liv? japp, är i princip född på hästryggen, vet inte bättre :P
Inne på ditt rum, syns det att du gillar hästar? nej, nån bild och nån enstaka rosett är det enda
Har du ridit en häst som är över 160 cm i mankhöjd? haft en unghäst på 176, det är nog den värsta
Har du ridit en hel svart häst/ponny? ja
Har du ridit en fjordning? ja, och gör det helst inte igen!
Har du ridit en shettis? ja, hade en egen och vi hade en massa kul ihop =)
Har du ridit en travare? en korsning travare/fullblod, inget att rekommendera!
Du anväder alltid hjälm när du rider? ja, har lämnat den en el två gånger när det var 200 grader varmt ute och jag hade en stabil häst på bana.
Du kan stallreglerna? ja, det är väl vanligt sunt förnuft?
Du är i stallet mer än 7 gånger i veckan? kan man vara mer i stallet än hela veckan?
Du rider mer än 4 gånger i veckan? ja
Du bor nära ett eller flera stall? haha jag bor i skåne, här är det stall runt varje hörn! 
Du går på ridskola? nej, gick på östermalms ridskola från 6 års ålder tills jag var typ 14?
Du brukar rida i ridhus eller paddock? ja om jag ska trimma el om det ösregnar
Har du haft sommarhäst? nej
Har du ridit mer än 1 år på ridskola? ja
Tycker du om att hoppa? ja, såklart
Tycker du om att rida dressyr?
nja, inte dressyr som obekvämt långa läder, vita lindor och stela människor, men hemma, visst!
Har du ridit in en häst/ponny? ja, är nog uppe i en 15-16 st nu tror jag
Vad är det högsta du har hoppat med ponny? 1,35
Vad är det högsta du har hoppat med häst? 1,85
Vilken färg tycker du mest om på hästar? flaxfuxar och riktigt mörkgråa!
Hur många hästar har du haft? kanske 8 som varit "mina"?
Rider du för någon privattränare? ja, en tokig gammal gubbe som vet bot mot allt!
Hur länge har du ridit? sen jag var 2, 22 år?
Vad fick dig att börja rida? tillgång till hästar och hästmänniskor i familjen och eget intresse
Har du tävlat? ja
Isf, hur höga klasser? 130 hopp (msv på ponny), la:5 dressyr, lätt fälttävlan, (ett galopplöp på ponny)
Vilken gren gillar du mest? hoppning o fälttävlan
Isf, vad har du för sadlar? en wellington dressyrsadel, en brun mark todd, en svart prestige paris II, en brun bruno delgrange
Vad har du för Träns? en massa, använder ett brunt dyón och ett svart equiline mest
Hur många täcken har du? 22 års ridande och 10 hästar plus? oräkneligt 
Hur många benskydd har du? en flyttkartong?
Hur många vojlockar/schabrak har du? inte så många, föredrar att tvätta dom jag har. 10 kanske?
Hur många grimmor har du? 5-6 läder och 7-8 tyg
Hur många spön har du? två vanliga och ett kort 

är det inte rätt bra att bo i hästskåne ibland?

såg att det skulle öppna ett djuraportek på jägersro, hur bra initiativ var inte det? när alla apotek har privatiserats och inget av dom har något intresse av att hålla med djurmedicin så om man behöver nåt akut så måste det ändå beställas.
heja skåne!

18 juni

red ut på revinge, pigg och glad häst, men hon är verkligen helt hopplös med bockandet! iofs så är bockarna rätt milda om man jämför med dom oförberedda luftsprången rakt upponer, hon drar bara ner huvudet o gör en riktig rodeobock, men jag vet av egen erfarenhet att låter man dom hålla på så blir det bara värre och värre. och hon är redan sjukt högt upp i luften, och det går liksom inte att korrigera. vad att göra?

ryckte manen på henne idag också, har inte gjort det sen jag hade ponny tror jag, men när manen är så tjock att man knappt kan greppa en "knopptofs" så måste det åtgärdas. tur att manen satt så löst, annars hade mina fingrar inte varit glada på mig, det var mycket man som åkte! så nu måste jag nästan knoppa på söndag. vi får väl se om jag lyckas komma i tid till stallet den här gången.

prov



haha nu har jag kommit på det! det går ju inte att lägga upp bitmappsbilder!

17 juni

blev en lugn skrittur idag, mami följde med på cumulus. =)

16 juni- hopponsdag

hoppade cumulus, gullan fick vila. självklart glömde mamma kameran, men hon lyckades ta ETT bra kort iaf!

hursom, provade ett vanligt smalt delat pelham med två tyglar och det gick jättebra! verkligen jättebra, höll nästan bara i övertygeln och när han blev trutig kortade jag bara stångtyglen lite och kunde lätta igen. hoppade runt 120 och det var bara att galoppera på och alla avstånden bara kom av sig självt och hästen hoppade framåt och inte uppåt! det var så roligt att hoppa idag att jag efteranmälde honom till en 105 på söndag. lite tråkigt att han hamnar på andraprio nu när gullans tävlingar är viktigast. vi får väl se.


tävling färs härad

nu så! sorry för sen update, som sagt, kvällstävling på färs härads RF och en massa vilda unghästar, det var inte direkt lugnande för lilla gullan så vi fick longera henne lite först så hon blev av med dom värsta luftsprången.

förresten så fattar jag verkligen inte varför man står och longerar en stirrig o skrikig unghingst mitt bland transporterna och stirrar upp alla andra hästar? märker man inte att alla andras hästar också springer runt, blåser upp sig och far iväg?!

jaja fick rida fram rätt länge till 90n igen, som sagt rätt stirrig häst. slappnade av efter ett tag. inne på banan gick det bra med lite övertygelse, däremot så stannade hon på en oxer mot publiken som hon stirrade som tusan på, red på igen i en vänsterskänkelvikning och kom över, den här gången var hon faktiskt ganska övertalbar!



startade typ sist i 90n och som nummer 6 i 1 metern så jag hann bara sitta av, ge henne lite betfor o gå banan innan jag skulle upp igen, galopperade lite o hoppade två språng och gick in igen. höjdskillnaden på 1 dm märktes ganska väl då hon hoppade alldeles för högt, plus att hon var lite trött så hon drog in i botten på oxrarna litegrann, blir nog bra med en vila efter tävlingen på söndag. rev 2an, hon tittade på grinden under och kom lite nära, rev 3an direkt efter, tror att det var nåt efterskalv av att hon rev innan, hon har ju typ aldrig rivit nåt innan, plus att jag rev iväg henne lite. resten av banan gick bra, kombinationen gick utan problem, men det syns att hon är trött på videon, titta hur hon hänger med frambenen i sprången. så 8 fel alltså. surt att jag lämnade in pappret. jaja så är det. duktig liten häst iallafall!





nuså!

har jag fått tag i gullans deltagarbevis så nu är det bara att köra! åkte förbi tävlingsplatsen på väg till lund och noterade bara en blå/gul/röd planka i en oxer till 90:n, får hoppas att dom inte slänger in nåt mer upphetsande till 1m. hoppas hoppas att hon är så lugn som hon har varit de två senaste gångerna, då blir det här som en dans på rosor =)

nu ska jag bara till gymmet o sen till sjukgymnasten så är jag också ready to go. ciao ciao!




vad är det för fel på bloggen? varför går det fortfarande inte att ladda upp bilder!?

14 juni

tävling imorn! men fortfarande inget deltagarbevis, det skulle ju bara vara så typiskt om hon nollar imorn. jaja så är det.

trimmade lite idag för o få tillbaka koncentrationen efter vilodagen, gick riktigt bra, utom att hon bjuder så fruktansvärt dåligt i ridhuset. men det gick bättre när jag rätade upp mig lite så underskänkeln kom fram lite. tränade på lite tempoväxlingar i galopp runt fyrkanten, först ökade jag på långsidorna o kortade på kortsidorna o sen tvärtom. hon har så himla lätt att korta sig, men hon orkar inte så länge så man får ta korta bitar. jättefin =)

hade en massa tid över i stallet idag, så jag packade till imorn, gängade ur broddhålen o satte bomullstussar i, sen såg jag att tävlingen börjar senare, så då kanske jag tom har tid o knoppa imorn? :O



gullan på 3-års testen (ja jag vet att hon står som en kossa) haha det har blivit lite mer häst av henne sen dess!

13 juni

vilodag =)


presentation?

har nog glömt att berätta vem jag är eg.
började som 2åring med shettis som alla andra på en gård utanför stockholm, hade sen från 10års åldern en massa olika ponnysar från mami o papis ridskola i stan (nejnej tro inget dumt, de hästar jag hade var outbildade, jag red o tävlade, sen åkte de tillbaka till ridskolan) den sista ponnyn blev min min, 5 år och såg ut som en liten räka, och vi var på lag sm i fälttävlan, la hopp o la dressyr, när hon var 7 kom det upp en gammal skada (felläkt bäckenbensfraktur) så då blev det in i avelsboxen.

gick ridsportgymnasiet på strömsholm 02-05 och hade en häst i kursen och en utanför, det blev inte mycket tid över, men kul hade vi! lärde mig sjukt mycket, men en riktig utbildning som man blir nåt av hade ju inte varit fel :S gick sport-hopp inriktningen sista året och gjorde min praktik hos kristoffer widlund på stall wiesenhof i södra tyskland, fick erbjudande om att stanna, men jag ville hem till mina hästar.

tog studenten och fick jobb hos sussi brodin på stuteri nr 1 i skåne, blev kvar som ensam beridare när erika flyttade till holland och jag hade en massa kul. red in massa hästar, tävlade osv, var kvar där i fyra år sen skulle sussi lägga ner och jag var måttligt trött på hästbranschen där man inte kommer nånstans om man inte har ett namn eller en massa pengar, goda rekommendationer tar en ingenstans. alternativet var utomlands och börja om från hästskötare, men det var inget som lockade. flyttade till norge och jobbade som bartender och saknade inte hästarna förrän 6 månader senare. kom hem i mars och började om med hästarna som hobbyryttare och nu är det roligt igen. arbetslös men glad, det blir inget mer hästjobb för mig iaf.

får nog skriva ihop nåt om hästarna också, eller et urval av dom iaf  =)

12 juni

vi tänkte rida ut o jobba dom lite på revinge idag, men det var så blött att det blev en vanlig utetur. disträ och fruktansvärt borta. ibland undrar jag varför jag med så dåligt tålamod håller på med unghästar, köpte mig en ur stofamiljen lite udda och dessutom ett sto. menmen det går över på ett år eller en dag.
red iallafall ett varv och på vägen hem galopperad jag på lite, det tyckte gullan var alldeles för kul och bockade som jag vet inte vad. sen gjorde hon några levader eller vad det var i skritt också. jag har nog aldrig varit så högt upp i luften på en häst utan ett hinder under :S


typiskt...

fick felmeddelande på felmeddelande igår när jag skulle betala deltagarbeviset, då antar man ju att det inte går igenom? tills jag såg idag att det ligger 4000 på payson o väntar på att betalas till asvh. awsome att det också ska vara helg så jag kommer ju inte få tag i nån kundservice förrän på måndag.
1. jag lär ju typ aldrig få tillbaka mina pengar
2. jag lär ju inte få nåt deltagarbevis till tisdag em.

skit

nån sorts planering?

när jag kom hem från norge och började hoppa henne låg vi rätt bra till, sen trillade jag av o slog axeln ur led så det var 4 veckor som gick bort. sen efter en kass tävlingsdebut blev det väntan på den rätta pay and jumpen. nu är hon äntligen på g, men det är redan mitten på juni! :S insåg igår att den där månadens sommarbete som jag hade tänkt att hon skulle fått kan vi ju glömma, men hon får gå två tävlingar nu rätt tätt på varandra, och sen vila lite och sen blir det sista rycket inför semifinalen, den ligger så sjukt tidigt iår! helsingborg är ju två veckor senare, men jag rider hellre på flyinge så hon har varit därinne en gång innan en ev final. även de mest luttrade 4åringarna kan få en chock när de kommer in i ridhuset där. ska beställa ett kvalpapper till innan tisdag (om betaltjänsten funkar imorn vill säga) och sen är det no mercy, som nicklas parmler sa:
-kvalar dom inte på dom chanser man har på pappret så är dom ändå inte klara för nåt svårare.

såhär blev planeringen på ett ungefär iaf (absolut jättepreliminärt)
v 24 tis färs härad 90+100
       lör skabersjö 100+100 (vet att det är svintight, men det är inte så mkt att göra)

v 25 total vila och ute dygnet runt

v 26 fortfarande ute, skritt o trav-turer varannan dag

v 27 varannan dag-motion till torsdagen, sen får hon nog gå in på nätterna o sättas igång igen

v 28 frosta 90+100, har hon gått bra innan så behöver hon inte gå 90

v 29 -

v 30 södra sallerup 90+100 samma med 90:n här

v 31 trolleholm 100+100

v 32 -

v 33 ringsjön 100+100

v 34 & 35 ingenting, trolleholm får vara reservtävling

v 36 semifinal på flyinge

brukar försöka hålla hårt på att hästarna ska få en ordetnlig sommarvila, men hon har ju inte gått ordentligt på hela vintern fram till mars, och eg vill jag inte behöva stressa med tävlingarna men nu får det bli så. kommer vi inte vidare från semin så blir det långvila och skulle vi komma vidare så är det ändå en månad kvar till finalen, så då kan hon få lite tid på sig ändå.

11 juni

red ut på revinge med mami, fick ändra färdplanen lite för det var 200 kossor ivägen. i början var hon så himla lugn så jag trodde hon var sjukt, sen började vi galoppera och då var hon sitt gamla vanliga jag, hoppade, pep, bockade och busade, precis som vanligt =) galopperade lite längre sträckor, och hon blev nästan inge svettig alls, tror nog att konditionen har kommit upp sig riktigt ordentligt nu!

luvjakt!

jag behöver en ny luva, nej, gullan behöver en ny flughuva.
dom två jag har måste ha krympt i handtvätten för hon har alldeles för stora öron! :O veredus-luvan går på, men då kan hon inte röra öronen utan står med dom slickade bakåt. så då är frågan vilken?

equilines (fast den med märket broderat på)

eller schockemöhles? 

skiljer ju typ 300 kr så det får nog bli den senare. hoppas bara att dom har just blå/silver hemma på bengts foder, skulle behöva den till tävlingen på tisdag :S

eller har nån ett annat förslag?

10 juni

det blev ett lugnt pass i ridhuset idag, tränade lite på sidförande skänkel igen, nu börjar hon äntligen förstå vad man vill ;) började med att bara flytta som en kvarts framdelsvändning (sånt är bra i början, då kan man hjälpa till lite med spöt vid skänkeln) sen blev det skänkelvikning från spåret på långsidan in till kvartslinjen, lite rakt fram med rak häst och flytta ut till väggen igen, gjorde lite samma på diagonalen, flytta lite, rakrikta, flytta, rakrikta, osv osv.

det är bra att markera skillnaderna för hästen tydligt och vara precis i det man gör, som när man börjar med "styrövningar" under inridningen, det spelar ingen roll vart du styr, men du måste bestämma en punkt och rida till den punkten, eller göra halt precis där du bestämt, inte bara acceptera en för tidig sväng eller att det tar tre steg extra (givetvis får man anpassa svårighetsgraden) att få stopp.

travade lite och flyttade lite på diagonalen, det var lite svårare, så det blev bara kortare bitar. tränade lite på rakriktning, ut genom hörnen och forma, räta ut, rakt fram till nästa hörn osv.
hon hade svårare att flytta till vänster, vilket är lite märkligt eftersom hon har svårare med högergaloppen (höger bak) och borde ha svårare att tvära åt vänster med det? jaja petitesser.



blogg.se om ni lyssnar, varför går det FORTFARANDE inte att ladda upp bilder?!

9 juni- hopponsdag

ja cumulus fick ju stanna hemma, så gullan fick åka själv, i med tussar i öronen och på med mössan, den här gången stod hon jättebra!

idag var hon alldeles lugn redan från början, tittade inte på nånting och var jättefin! helt sjukt vad vuxen hon blev av att åka på en tävling? stannade en gång men det var helt o hållet mitt fel, och rev två gånger, men det ser jag nästan som bra, det betyder ju att hon inte överhoppar sig längre, men hon rättade sig ändå rätt bra tycker jag.



sen kom hovis ( 1½ timme sen of course) så nu är dom fina om fötterna =)

8 juni

longerade gullan idag, hon var helt vild och busade halva tiden, och cumulus hade såklart tappat en sko, så ingen hoppning för honom imorn heller :/

tänkte ladda up några bilder från helgen men blogg.se vill fortfarande inte vara med. :S

7 juni

båda två fick vila idag, tänkte ta ut cumulus på tur, men det ösregnade så han var genomblöt.


6 juni- pay and jump...

i södra sallerup, kom inte ihåg att jag hade varit där, men det hade jag visst kom jag på när jag kom dit. bra "tävling" med full koll, fin gräsbana med lätta hinder.

gullan 70 cm
jättetittig i början och for i luften för minsta lilla, var rädd för allt o alla och i princip okontaktbar. red fram i skritt o trav, gjorde lite avsaktningar, då slappnade hon av lite mer, galopperade, skrittade ett bra tag och gick till banan så hon fick titta sig omkring. på framhoppningen blev hon livrädd för krysset första språnget, tvärvände o sprang åt andra hållet, men sen blev det bättre, hoppade väldigt högt i början men blev bättre och bättre. fick hålla om henne jättemycket först, men sen kom hon på vad hon skulle göra och kopplade av o bjöd av sig själv.
väl inne på banan var hon lite rädd för hindrena, men struntade bara i det och travade runt tills det var min tur. sen var hon jättefin! man fick sitta tillbaka och "hålla upp" huvudet lite, hålla fram underskänkeln och hålla om, så gick det jättebra! hon stannade halvt på ett räcke med läskiga stöd som stod från utgången, men hoppade, sen var det bara fem språng till nästa och jag var lite långsam tillbaka så då stannade hon. men resten gick super, om man jämför med förra gången.




gullan 90 cm
ställde in henne mellan starterna och gav henne lite betfor. tog ut henne och skrittade o travade lite, gick direkt in på framhoppningen (red ju nästan en timme klassen innan) hoppade tre språng och gick in på banan. 0: a och inga bekymmer!




cumulus 110
herrn som ska vara rutinerad på sånt här var verkligen inte klok, men han har ju inte gått ordentligt den här veckan, och det var ju längesen han var ute.. for runt, stog på bakbenen och skrek efter gullan. hade pelhamet, och såhär i efterhand var det inte jättebra. han blev jättestark och kindkedjan verkade inte ha nån effekt alls, iofs så hade jag tunnel på den, men jag ska nog prova ett vanligt pelham på onsdag och se om det är bättre, annars blir det flippanbett igen. hursom, han var helt ok på banan, har ju inte hoppat 110 sen jag trillade av. var ju lite stark och sprang in i hindrena lite, rev därför två räcken, men annars var det rätt ok, ser bättre ut på filmen än vad det kändes.


fy my!

jag vet, dåligt bloggande, men jag hinner verkligen inte nu, gullan var jätteduktig igår iaf, håller på o ladda upp filmerna nu. får försöka skriva rapport senare idag, nu ska jag till gymmet!

5 juni

trimmade cumulus på banan med babypelhamet, har ju inte hunnit prova det eftersom han var fejkhalt. det funkade bra, lite skarpt, men det behövs när det kommer hinder ivägen. i övrigt är han helt hopplös med bytena, 7 år och dom sitter fortfarande inte! han bara studsar o far iväg o håller på om man inte har honom totalt inramad och spikrak, på en 20x40 bana blir det svårt att hinna med alla gånger när man inte kan sätta för mycket press på honom heller. annars var han fin, gjorde lite tempoväxlingar från kortkort "piruettgalopp" till lång (men lungn och sansad) galopp och snabba övergångar, 10 meters bromssträcka funkar inte! blev bra tillslut och sen var han lite motionerad så han inte är helt skogstokig imorn.

gullan fick gå ut på tur och skritta o trava 30 min. en otroligt förskräcklig tur som innehöll kritvita kossor, solande katter på vägen och en fläckig häst! ve och fasa! haha stackars liten :P




ett troll? ett monster?? en alien??? en fläckig häst!!!

4 juni

cumulus var inte alls halt idag, så han får åka med på söndag iaf. vi red ut på revinge tillsammans jag o mamma och skrittade o travade lite, gullan fick galoppera lite extra. helt sjukt vad okoncentrerad hon har blivit sista veckorna, tonårsbråk jag vet, men det är ju så irriterande!

3 juni-ledigt

gullan fick ledigt idag, mamma var i stallet och kollade cumulus, väntar på rapporten, är han inte bra får jag stryka honom från pay and jumpen på söndag :/



2 juni- hopponsdag

dagen började kul med att cumulus var tjock o hade puls i ett ben, lite varm i foten också, iofs hade svullnaden gått ner rätt mkt innan vi åkte, men han fick vara hemma ändå.vi gissar hovböld el liknande, hovis kommer nästa vecka.

detta resulterade ju i att gullan skulle åka själv för första gången, det tyckte hon inte om, hoppade runt som en galning, så jag fick åka med henne till lund (ajjabajja jag vet) och kom under tiden fram till att det är när överluckan skramlar som hon blir rädd och står och piaffar o "sätter" sig nästan under bommen. på vägen hem igen klämde vi fast två tvättsvampar i luckan och tjoffade bomull i öronen på henne, då stod hon som ett ljus! så det blir bomull och mössa på när hon åker from nu.

hoppningen då? hon var superfin! självklart så glömde jag kameran i stallet, typiskt! hursom, red fram rätt länge så hon hann koppla av ordentligt, och sen hopade vi allt möjligt, lådor, fiskar, grindar osv, så fin var hon! hon blev så stabil när man bara tänkte på att hålla fram o om med underskänkeln, bara man riktar in huvudet mot målet i tid =)

1 juni

trimmade lite i ridhuset, satte ihop galoppen lite rakt fram, det var jobbigt! men hon var fin och byten a går bättre och bättre =)


RSS 2.0